Outplacement.
1ᵉ & 2ᵉ spoor trajecten
Compleet re-integratie traject
Als je werknemer langdurig ziek is, moeten zowel werkgever als werknemer meewerken aan de re-integratie. Sta je op het punt een re-integratietraject te starten voor je werknemer? Sustaining People begeleidt volledige 1e en 2e spoor re-integratietrajecten. Met onze aanpak vindt jouw werknemer, mede door de combinatie van burn-out herstel, persoonlijke ontwikkeling en een unieke werkverkrijgingscampagne, weer nieuw, passend werk. Daarmee bieden we een oplossing die de schadelast voor jou als werkgever beperkt en die je werknemer weer nieuw perspectief biedt.
Het verschil tussen het eerste en tweede spoor traject
Bij een 1e spoor traject zoek je naar een passende functie voor de zieke werknemer binnen je eigen organisatie. Met andere woorden: hij/zij re-integreert bij jou als werkgever. Bij een tweede spoor traject wordt er naar een passende functie bij een andere werkgever gezocht. Bijvoorbeeld omdat herplaatsing in de oude functie of bij jou als huidige werkgever niet mogelijk is.

Re-integratie: eerste spoor traject
Zelfde werkgever, nieuwe kansen
Wat is 1e spoor re-integratie? Re-integratie eerste spoor is het begeleiden van een zieke werknemer bij het hervatten van ofwel het eigen werk of eventueel aangepast werk bij de huidige werkgever. Eerst wordt bekeken of de werknemer kan terugkeren in diens eigen functie. Mocht dat niet lukken, dan wordt gekeken naar een andere, vergelijkbare functie bij dezelfde werkgever.
Hoe werkt een 1e spoor traject in de praktijk?
Meldt een werknemer zich ziek? Dan ben je als werkgever verplicht om de werknemer direct ziek te melden bij de arbodienst of bedrijfsarts. Als de werknemer in kwestie zes weken lang ziek is, dan stelt de bedrijfsarts een probleemanalyse op. In die analyse staat wat de werknemer wel en niet kan. In de achtste ziekteweek stel je als werkgever, samen met de werknemer, een Plan van aanpak op voor re-integratie:
- In eerste instantie wordt gekeken of de zieke werknemer kan terugkeren in diens eigen functie.
- Lukt dat niet, dan wordt gekeken of terugkeer naar de eigen functie mogelijk is met de nodige aanpassingen. Denk aan een aangepaste werkplek of andere werktijden.
- Is ook dat niet mogelijk? Dan wordt gekeken of de werknemer een andere passende functie binnen de organisatie kan vervullen.
Hoe lang duurt een 1e spoor re-integratie traject?
Een 1e spoor traject duurt maximaal één jaar. Daarna wordt eventueel overgegaan tot een tweede spoor traject. In de 42e week dat de werknemer ziek is, moet de medewerker bovendien ziek gemeld zijn bij het UWV. Verloopt de re-integratie niet goed, of kom je er niet uit met de werknemer? Dan kun je een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV.
Is re-integratie verplicht?
Ja, re-integratie is verplicht. In de Wet verbetering poortwachter zijn de re-integratieverplichtingen van zowel werkgever als werknemer vastgelegd. Kort samengevat komen die verplichtingen neer op het volgende:
- Als werkgever ben je verantwoordelijk voor het begeleiden en de re-integratie van een zieke werknemer. Je moet je daarbij laten begeleiden door een bedrijfsarts en/of de arbodienst.
- De zieke werknemer moet actief meewerken aan zijn/haar eigen re-integratie. Doet hij/zij dat niet? Dan kan dat reden zijn voor ontslag op staande voet.
- De kosten voor re-integratie zijn voor jou als werkgever.
- Iedere zes weken moet een voortgangsgesprek plaatsvinden. De verantwoordelijkheid voor dat gesprek ligt zowel bij jou als werkgever als bij de werknemer.
- Zowel de werkgever als de werknemer is verplicht om een visie te geven op het Plan van aanpak voor de re-integratie, en ook over eventuele aanpassingen.
- In eerste instantie moet je als werkgever de werknemer de kans bieden om terug te keren naar zijn/haar eigen functie. Ook moet je, als dat niet mogelijk is, actief zoeken naar een passende alternatieve functie binnen je organisatie.
- Na zes maanden ziekte zal de werknemer ook akkoord moeten gaan met een baan onder zijn/haar opleidingsniveau of een baan die minder goed aansluit op de werkervaring.
- Werkt de zieke werknemer niet mee aan de re-integratie? Dan is het jouw plicht als werkgever om de werknemer te stimuleren. Bijvoorbeeld door aanspreken op het gedrag, het schriftelijk vastleggen ervan en eventuele sancties zoals inhouden van salaris.
Houd je je als werkgever niet aan deze verplichtingen? Of blijkt dat je onvoldoende je best hebt gedaan om de werknemer aan het werk te krijgen? Dan kan een loonsanctie volgen. Je moet in dat geval het loon van de zieke werknemer na 2 jaar ziekte nog maximaal 1 jaar doorbetalen.
Waarom kiezen voor re-integratiebureau Sustaining People?
Het 1e spoor traject kan in principe intern worden opgepakt. Toch kan het zinvol zijn om de hulp van een re-integratiebureau zoals Sustaining People in te schakelen. Bijvoorbeeld als jij en de werknemer het niet eens worden over de re-integratie. Ook kan re-integratiehulp inschakelen prettig zijn om aan alle eisen te voldoen. Re-integratie is immers complex en ervaring kan het verschil maken.
Re-integratie: tweede spoor traject
Nieuwe werkgever, nieuwe kansen
Wat is een spoor 2 traject? Eén jaar na de eerste ziektedag vindt er een verplichte evaluatie plaats. Zowel de bedrijfsarts als de arbeidsdeskundige geven hun advies over de mogelijkheden van de zieke werknemer. Blijkt dat werkhervatting in de eigen functie of in een andere functie bij de huidige werkgever niet mogelijk is? Dan wordt er gekozen voor een 2e spoor traject. Oftewel: het vinden van passend werk bij een andere werkgever. Vaak wordt op dat moment een re-integratiebureau ingeschakeld voor begeleiding.

Hoe werkt een tweede spoor traject in de praktijk?
Een re-integratiebureau zal jouw werknemer begeleiden bij het vinden van een nieuwe baan bij een andere werkgever. De nadruk in een spoor 2 traject ligt op het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het opbouwen van een netwerk. Een professionele loopbaancoach gaat met de werknemer aan de slag met o.a. loopbaanoriëntatie en sollicitatietraining. Maar een tweede spoor traject kan meer omvatten. Denk aan omscholing, rouwverwerking en/of het begeleiden naar zelfstandig ondernemerschap.
Hoe lang duurt een spoor 2 traject?
Spoor 2 re-integratie wordt meestal na de eerstejaarsevaluatie door een arbeidsdeskundige en bedrijfsarts geadviseerd. Het spoor 2 traject kan al eerder worden ingezet (op zijn vroegst na de achtste week), maar het is in ieder geval verplicht als de verwachting is dat de zieke werknemer niet binnen vijftien maanden herstelt.
Een re-integratietraject in totaal duurt maximaal twee jaar. Heb je – samen met de werknemer – alles gedaan aan de re-integratie, maar is de werknemer nog niet (voldoende) hersteld? Dan mag je na twee jaar je werknemer ontslaan. Maar niet voordat je een deskundigenoordeel bij het UWV hebt aangevraagd. Het UWV beoordeelt of de werknemer gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikt is, en of de werknemer recht heeft op een WIA-, WGA- of IVA-uitkering.
Kunnen een spoor 1 en 2 traject tegelijk?
Een spoor 1 en spoor 2 re-integratietraject kunnen ook tegelijkertijd worden ingezet. Vanuit de Wet verbetering poortwachter, heb je als werkgever de verplichting om na één jaar ziekte het spoor 2 traject in te zetten. Maar zo lang de kans bestaat dat de zieke werknemer nog kan terugkeren in diens oude functie, is het goed om daar de focus op te leggen.
Re-integratiebegeleiding door een professioneel re-integratiebureau
Als je tijdens het 1e spoor traject nog geen re-integratiebureau had ingeschakeld, is dat bij het tweede spoor traject gebruikelijk. Waarom is een re-integratiebureau als Sustaining People inschakelen prettig:
- Besluiten dat je werknemer niet langer bij je organisatie kan werken, is impactvol. Professionele begeleiding is dan prettig.
- Het is in de dagelijkse gang van zaken vaak lastig om een werknemer bij een andere werkgever te herplaatsen. Een re-integratiebureau kan deze zorg uit handen nemen.
- Een re-integratiebureau heeft kennis van en ervaring met re-integratie regelgeving en het UWV. Ook beschikken zij over de competenties om een werknemer goed te kunnen begeleiden naar nieuw en passend werk.
- Bij re-integratie staat er financieel veel op het spel voor jou als werkgever. Omdat je uiteraard zo min mogelijk financiële risico’s wilt lopen, kan het inschakelen van een re-integratieprofessional het verschil maken.
- Een re-integratiebureau kent de opties om ook lastig te herplaatsen werknemers weer aan het werk te krijgen. Denk aan alternatieve dienstverbanden, detachering of het begeleiden naar zelfstandig ondernemerschap.
Waarom kiezen voor Sustaining People?
Het is heel vervelend als je tot de conclusie komt dat terugkeer in de oude functie geen optie is voor je werknemer. Het brengt veel onduidelijkheden met zich mee en mogelijk ook stress voor beide partijen. Op zo’n moment heb je behoefte aan een professional die jou en de werknemer door deze periode loodst, en jullie weer perspectief biedt.
Sustaining People heeft een aantal unieke instrumenten zoals het C.A.D.T. (competence analysis developement tool) die je werknemer in dit lastige proces de ondersteuning bieden die hij/zij nodig heeft.
Ieder mens is uniek, net als iedere situatie. Wij stellen een plan op dat bij jou en de situatie past. Ons uitgangspunt is: ga werk doen waar je energie van krijgt en waar je blij van wordt. Op dat punt hebben we bovendien ongekend hoge klanttevredenheidsscores.
Tijd voor jou
Neem contact met ons op
Vrijblijvend gesprek, gedachtes doorspreken of gelijk een afspraak maken? Je bent bij ons aan het juiste adres.